Let's ride

'Boer Hans Bikers'

Sporten met een sociaal aspect

‘Boer Hans Bikers’ bestaat sinds de officiële opening van de zorgboerderij in 2012. Deze mountainbikeactiviteit vindt plaats op de zaterdagmiddag en is van oorsprong opgestart voor jongeren met het autismespectrumstoornis (ASS). Tijdens deze activiteit gaan onze begeleiders samen met 5 tot 10 deelnemers de bossen in voor een fanatieke mountainbiketocht. 

De activiteit heeft naast de sportieve uitdaging vooral ook een sociaal aspect. Het kost soms moeite om de jongeren bij de start op de fiets te krijgen en om ze aan het fietsen te houden. Sommigen jongeren hebben nog nooit echt gefietst en vinden het fietsen dan echt een grote opgave. Toch kijken de deelnemers altijd met plezier terug en zijn ze trots op hun sportieve prestatie en dat ze het hebben volgehouden.

“Jongeren leren sporten met plezier en doorzettingsvermogen!”

Zorgboerderij “Boer” Hans ziet de meerwaarde in van deze mountainbikeactiviteit en is blij met de ‘Boer Hans Bikers’ als onderdeel van hun dagbesteding. Het fietsen helpt de band met de jongeren te verbeteren. We leren de jongeren heel goed kennen: wat doet iemand bijvoorbeeld als hij valt of als het tegenzit? Zet iemand dan door of niet? Helpt hij een ander? Iemands persoonlijkheid komt heel erg naar voren. Dat vinden wij het mooie aan samen sportief bezig zijn. Dan leer je elkaar echt beter begrijpen. We leren jongeren dat sporten niet alleen een ‘moetje’ is, maar ook echt heel fijn kan zijn én dat de natuur heel mooi is. We zijn blij dat wij jongeren met deze vorm van dagbesteding kunnen helpen. Dat iets relatiefs kleins zoals fietsen, iets heel groots kan betekenen voor hen. Dat ze daarmee een stukje vrijheid ervaren en zelfvertrouwen krijgen. Dát geeft ons voldoening en maakt dit voor ons mooi werk.”